Popularni postovi

Zaušnjaci i neplodnost

Kada je u pitanju muška neplodnost koliki je rizik od zaušnjaka.Da li će doći do neplodnosti muškarca?Vjerovatnoća postoji.
Malo više podataka o zaušnjacima,a u dnu posta će biti objavljeni forumi koji govore iz iskustva drugih o ovoj pojavi moguće neplodnosti muškarca.
Virus zaušnjaka u organizam ulazi kroz usta ili nos. Kako se razmnožava, može se širiti u mozak i ovojnicu, žlijezde (obično podušne žlijezde), gušteraču, testise, jajnike i druge dijelove tijela. Najčešći simptomi zaušnjaka su:
  • Oteklina i bol u jednoj ili obje podušne žlijezde, što uzrokuje otečeni izgled jednog ili oba obraza. Oko 30-40% osoba zaraženih sa zaušnjacima imaju ovakav simptom. Iako se ovaj simptom smatra klasičnim znakom zaraženosti virusom mumsa, postoje i neke druge bolesti koje se manifestiraju na sličan način, pa je za točnu dijagnozu potrebno posavjetovati se s liječnikom;
  • Visoka tjelesna temperatura, između 38 i 40°C;
  • Glavobolja, bol u ušima, grlobolja, bol prilikom gutanja ili otvaranja usta;
  • Bol prilikom konzumiranja kisele hrane ili pića, poput limuna ili voćnog soka;
  • Umor, bol u mišićima i zglobovima;
  • Slab apetit i povraćanje.
Prvi simptomi pojavljuju se najčešće između 16 i 18 dana nakon izlaganja virusu, iako period inkubacije može potrajati i do četiri tjedna. Otprilike jedna trećina osoba zaraženih virusom mumsa nemaju izraženih simptoma. Posavjetujte se s liječnikom i ako osjetite ukočenost u vratu i jaku glavobolju, bolne i osjetljive testise ili bolove u gornjem ili donjem dijelu trbuha.
Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti su:
  • Orhitis ili upala testisa. Dolazi do oticanja jednog ili oba testisa, a pojavljuje se kod otprilike jedne četvrtine tinejdžera ili odraslih osoba oboljelih od mumsa. Ponekad može uzrokovati i sterilnost.
  • Upala gušterače. Ova bolest uzrokuje oticanje gušterače. Simptomi upale gušterače uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.
  • Encefalitis ili upala mozga. Predstavlja upalni proces u mozgu uzrokovan nekim virusom, među njima i virusom mumsa. Može uzrokovati neurološke simptome i čak postati opasnim po život. Iako predstavlja ozbiljnu komplikaciju, encefalitis je uistinu rijetka komplikacija kod oboljenja od mumsa.
  • Meningitis. Predstavlja infekciju i upalu moždane ovojnice i tekućine koja okružuje mozak leđnu moždinu. Može se pojaviti ako se virus mumsa proširi kroz krvotok i zarazi središnji živčani sustav. Isto kao i encefalitis, i ova je komplikacija vrlo rijetka.
  • Upala jajnika. Manifestira se bolom u donjem dijelu trbuha kod žena. Prema dosad poznatim podacima, ne uzrokuje neplodnost.
  • Gubitak sluha. Mums je nekada predstavljao čest uzrok gubitka sluha.



tags:rizik od zaušnjaka,Virus zaušnjakazaušnjaci i neplodnost,upala testisa,

6 comments:

  1. ja definitivno imam zausnjake :(

    ReplyDelete
  2. U tom slučaju potrebno se odmah javiti ljekaru.

    ReplyDelete
  3. Ako zelite vise informacija o zusnjacima posjetite http://www.staikako.com/zausnjaci/ Prilicno dobar clanak!

    ReplyDelete
  4. ja sam nakon 2 dana saznao da ih imam,bio sam doktoru...rekli su mi da im se javim ako osjetim bol u testisima,povracanje ili visoka temp.,evo testisi me bole,a ja se bojim otici doktoru,jer znam da ce me ostaviti u bolnici aaa sta me snaslo.

    ReplyDelete