Popularni postovi

Policistični jajnici I dio

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest u žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije. Temeljna promjena kod ove bolesti su cistični folikuli u kori jajnika, menstrualni ciklus bez ovulacije, rijetke menstruacije, neplodnost, pojačana dlakavost, pretilost, opadanje kose, akne. Naziv dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste.


Žene s policističnim jajnicima trebaju se pratiti, istraživati i liječiti cijeli život jer je ova bolest povezana s veoma mnogo rizika:
- kasnija menopauza
- različita krvarenja iz maternice
- spontani pobačaji su dva do tri puta češći
- anemija
- pretilost
- poremećaj razine masnoća u krvi
- bolesti srca i krvnih žila su 7 puta češće
- rizik od obolijevanja od šećerne bolesti je 16% veći
- povišeni krvni tlak se javlja kod 40% pacijentica
- 2-3 puta je veći rizik za obolijevanje od raka endometrija i jajnika
- češće je potrebno odstranjenje maternice (histerektomija)

Simptomi
Sindrom policističnih jajnika osim promjenama na jajniku očituje se poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenom razinom muških spolnih hormona - androgena.


 Žene su pogođene neredovitim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, javlja se neplodnost, pretilost u 50-70% bolesnica, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip debljine), pojačana dlakavost, akne, otpadanje kose, masna koža, povišen libido, povećanje klitorisa. Klinička slika može biti raznolika.
Sindrom je usko povezan s neosjetljivošću na inzulin, hormon gušterače, zbog čega je učestalije obolijevanje od šećerne bolesti. Pretilost udružena s ovim sindromom uvećava rizik od obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti, povišenog tlaka, raka endometrija (unutarnjeg sloja maternice) i dojki.

Izgled jajnika
Jajnici su obično dvostruko veći od normalnih, napete sivobijele površine ispod koje se u kori nalaze cistice veličine 5 do 15 mm. Bijela tijela se ne nalaze , a stroma je hipercelularna.

Dijagnoza
Nalaz može biti vrlo šarolik i bolest se razlikuje kod pojedinih žena. Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona.
Klinički nalazi obuhvaćaju informacije o simptomima žene, njenim prijašnjim bolestima i obiteljskim bolestima te pregledom pacijentice.
Na veliku vjerojatnost da se radi o bolesti policističnih jajnika ukazuje:
- početak bolesti oko puberteta
- poremećaj menstruacijskog ciklusa - smanjen broj menstruacija ili njihov izostanak
- policistični jajnici (jajnici s brojnim cistama) na ultrazvuku
- povišena razina muških spolnih hormona (androgena)
- pojačana dlakavost
- povišena razina LH (luteotropnog hormona) koji se izlučuje iz hipofize
- povišena razina inzulina, hormona koji izlučuje gušterača
- neosjetljivost tkiva na inzulin
- pretilost
- povišena razina masnoća u krvi (lipoproteina i triglicerida)
- bolesti srca i krvnih žila

Za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika danas se zlatnim standardom smatra ultrazvučni pregled. Transvaginalnim ultrazvukom (ultrazvučni pregled pri kojem se sonda ultrazvuka uvlači u rodnicu) vrlo se pouzdano mogu mjeriti i analizirati detalji u jajniku. Kriteriji za ovaj sidrom su:
- volumen jajnika 2 do 3 puta veći nego normalno
- tunika (gusti vezivni sloj ispod kore jajnika) deblja za 50%
- ispod kore jajnika poput ogrlice raspoređene ciste, ima ih 8-10 ili više
- debela stroma (unutarnje tkivo jajnika u koji su ukopani folikuli iz kojih se razvijaju jajašca), 2 do 5 puta deblja
- stroma zauzima više od 30% jajnika.

Koje su mjere liječenja :
- smanjenje tjelesne težine
- povećanje fizičke aktivnosti
- prestanak pušenja
- prestanak uzimanja alkohola
- uzimanje lijekova
- kirurški zahvat

Od svih metoda samo hirurško liječenje daje zadovoljavajuće rezultate.
Primjena lijekova daje kratkotrajne rezultate.
Mjere za smanjenje tjelesne mase kojima bi se dugoročno održavala poželjna tjelesna masa najkvalitetnije su rješenje jer se njima dokazano smanjuju simptomi i normaliziraju nalazi. 




-Ipak, tu su mišljenja žena sa ovim problemom,pa neka se svaka žena  odluči za ono po njoj najbolje:


forum 1,


forum 2,


forum 3,


forum 4,


forum 5.



tag:policistični jajnici,

22 comments:

  1. Imam policistične jajnike i za terapiju sam u startu dobivala kontracepcijske pilule,iako nezadovoljna pila sam ih s raznim posljedicama npr.debljanje.hormoni su mi u totalnom kaosu,i nakon terapije.Partner i ja planiramo trudnoću pa sam i prestala s tabletama,i kao preporuku dobila mješani čaj:neven,stolisnik,preslica,pirika,vrkuta,kopriva.zanima me Vaša preporuka!Unaprijed hvala!

    ReplyDelete
  2. Ta mješavina je sasvim uredu,probajte,ako ne uspije javite se na meil omangogle@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Želim samo da Vam se zahvalim.Popila sam čaj i tinkturu do pola i jutros sam otišla na pregled,a mojih cista i priraslica nema-jednostavno su nestale.Ne mogu da opišem koliko sam srećna, hvala bogu što ima još takvih ljudi kao što ste Vi.Ovo će Vam biti najbolja reklama.
    Srdačan pozdrav !

    ReplyDelete
  4. to je super to je prava stvar! imam apsolutno isti problem kao osoba koja je pisala iznad mene molim vas recite mi koja je to mesavina ova navedena ili druga? i gde mogu da je nadjem dosadilo mi je vise da pijem ove kontraceptivne lekove....

    ReplyDelete
  5. javite se na meil:omangogle@gmail.com ili ostavite vaš meil,koji ovdje neće biti objavljen,pozdrav

    ReplyDelete
  6. Imam problem sa izostankom ciklusa i policisticne jajnike, tacnije pre 4 i po meseca sam prestala da pijem kontraceptivne pilule(Yaz) i od tada nisam dobila menstruaciju. Tablte sam pila skoro 4god. i ne bih zelela ponovo da im se vratim. Vec 2meseca pijem caj od virka(vrkuta) i zelela bih da mi kazete da li je to u redu ili da predjem na neki drugi caj i koliko je caju potrebno vremena da kerne da deluje?

    ReplyDelete
  7. Poštovana,prvo se javite svom ljekaru,a uz terapiju koju dobjete možete piti čaj,mi smo naslijedili čaj koji je djelotvoran kod uredovanja menzesa i dr. smetnji vezano za neplodnost.Ako se odlučite javite se na omangogle@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Pozdrav svima vama ujedno i svim zenama sa problemima..VISE NEZNAM STA DA RADIM TOLIKO SAM PUTA BILA KOD RAZNORAZNI LJEKARA i svimi kazu da sm zdrava aja po tri mjeseca nemam redovan ciklus i debljam se od tih silni ljekova da sam vise prestala da ih pijem jel mi nista ne pomaze.imam 35 god i imam sina od 14 godina i nikada vise nisam ostala trudna.sta bi to moglo da bude i koji bi ja mogla caj da pijem sem macine trave nju sam pila 6 mjeseci i nista mi nije pomogla pilasam razno razne cajeve ali oni sumi samo pogorsale ciklus.molim vas recitemi sta da radim i imali leka za moju neplodnos.jer ako nemam ciklus redovan nemogu imati ni ovulaciju.Pozdrav od srca.

    ReplyDelete
  9. Poštovana gospođo javite se meilom mislimo da bi vam pomogao naš savjet:omangogle@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Imam problem sa izostankom menstruacije. Nekada sam imala 2-3 mjeseca zaredom, a onda nemam jedno 10 mjeseci. Bila sam kod ginekoginje i išla sam na papa test, s tim je bilo sve uredu. Imam 20 godina, imam dečka i planiramo se vjenčat i imat djecu, al bojim se da sam neplodna. Koje čajeve da pijem? Gdje ih mogu nabaviti? Bila bi vam jako zahvalna na pomoći.

    ReplyDelete
  11. Meni je čaj pomogao u vezi cisti. pila sam ga tridesetak dana i onda sam otišla na kontrolu. Jajnici su se skoro skroz očistili, a time mi se i lice očistilo. Imam akne na licu zbog cisti na jajnicima. Sada mi se lice ponovno pogoršalo (prošlo je oko 5 mj otkad sam završila terapiju) pa ću ga od sutra ponovno piti, ostalo mi je još za tridesetak dana.Preporučen čaj mi je mnogo pomogao hvala i pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Pozdrav svima.Želela bih da iznesem svoj problem.Imam 36 god. policistične jajnike i smanjenu rezervu jajnih ćelija.Interesuje me imate li čaj koji bi to mogao da izreguliše i pomogne?Hvala unapred!

    ReplyDelete
  13. Otkrili su mi da imam policisticne jajnike. I borim se s time koliko god mogu.NEREDOVITE MENSTRUACIJE I JAKO BOLNE. I tablete vise za menstruaciju nemogu piti jer pocela sam od njih i povracati. A bolove imam tolike da svaki put zavrsim na hitnoj. Zanima me sta bi mi vi porucili za bolne menstruacije. Imam akne na licu,probala sam svakave preparate za akne ,ali nista mi nije pomoglo. Trenutno ne pijem kontracepcijske pilule Yaz,ali pila sam ih. I mogu reci da su mi pomogle imala sam redovite menstruacije lice mi je bilo cisce. Ali opet citala sam na svakavih forumima da pilule ipak nije dobro piti i svasta nesto. Pa sam odustala. Zanima me par stvari. Pa bih vas molila da mi objasnite to. Dali je moguce rijesiti se akni i neplodnosti. Koje cajeve bi trebala piti za akne. I za neplodnost. Hvala unaprijed

    ReplyDelete
  14. Poštovani kako akne tako i neplodnost se može rijšeiti prirodnimputem,javite se mailom:omangogle@gmail.com jer se nadamo da bi vam mogli pomoći čajevi i tinktura koje smo naslijedili i pokazali su se djelotvorni.LP

    ReplyDelete
  15. Postovani
    Puno sam citala na internetu o PCOS - u koji je i meni ustanovljen prije malo vise od godine dana. Preporucene su mi Diane35 koje pijem. Nemam problema s aknama ni dlakavosti. Krvna slika uredna, stitnjaca uredna. Zivim u Zg, Hrvatska pa me interesira sta mi mozete preporuciti, i otprilike cijena jer bih rado i ja prestala s uzimanjem Diane. Hvala

    ReplyDelete
  16. Ja bih da svima preporucim vas caj! dijagnoza PCOS,endometrij 3mm,bez ovulacije....nakon mjesec dana broj cista na jajnicima se duplo smanjio,endometrij je sada deblji a i pojavilo se plodno jajasce :) sve su to rezultati od mjesec dana koristenja caja.100% PREPORUKA!

    ReplyDelete
  17. Lijepo je znati da je nekome pomoglo prirodno liječenje,,svoje komentare možete pisati ovdje ili na meil:omangogle@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Pozdrav! Jako sam šokirana ovim komentarima da se može čajevima i na prirodan način toliko više pomoći pacjenticama nego tabletama. Svakako bih radije upotrijebila neki čaj. Moja prijateljica ima policistične jajnike i voljela bih joj preporučiti ovakav način liječenja.

    ReplyDelete
  19. Poštovani.
    molim vas za savjet koje čajeve piti za liječenje akne? Imam policističke jajnike, hormoni su mi u redu i osim akni nemam drugih problema sa zdravljem. Kao terapiju pijem Diane 35 i to je jedino što mi pomaže s aknama. Jednom sam ih prestala piti na godinu dana, akne su se vratile,a ciklus mi se poremetio pa sam se ponovno vratila na terapiju. Budući da ih pijem već nekoliko godina ginekolog mi je savjetovao da uskoro prestanem. Molim vas da mi nešto preporučite! Hvala, srdačan pozdrav!

    ReplyDelete
  20. Svaka čast...eto, u prirodi se nađe lijek za sve, to znam i iz vlastitog iskustva :)
    preventivni pregled

    ReplyDelete
  21. Vec sam cajeve narucivala nekoliko puta, kako za sebe tako i za prijatelje koji su zadovoljni i vecinom smo svi rijesili problem. Pozdrav iz Viteza

    ReplyDelete
  22. Pozdrav iamla bih pitanje za mjesavinu tog caja imam iste simptome otprilike kao svi gore policisticni jajnici izostanak mjesecnice sa cestim izostancima i po 6 mjeseci pa bih probala i taj caj. Pozdrav iz Tuzle

    ReplyDelete