Popularni postovi

Neplodnost i stres II dio

Neplodnost zbog stresa:Iako izgleda da stres ne uzrokuje veliki pad plodnosti, stručnjaci upozoravaju da čak i taj mali procent pravi veliku razliku kod starijih žena koje pokušavaju začeti zbog njihovog prirodnog opadanja plodnosti.

Studija pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje na univerzitetu u Oxfordu, dokazala je da su žene koje su imale problem sa začećem imale visok nivo hormona alfaamilaze, koji se luči u stresnim situacijama.
Ako ste pod stresom, manje su vam šanse da ostanete u drugom stanju. Žene koje su često uznemirene imaju 12 posto manje šanse da ostanu u drugom stanju za vrijeme plodnih dana od onih koje nisu pod stresom.

"Ovo je prva studija koja se proučavala nivo stresa kod žena koje imaju problem sa začećem", rekla je Cecilia Pyper, doktorica na odjelu za nacionalnu prenatalnu epidemiologiju na oksfordskom univerzitetu.

"Saznali smo da žene koje imaju problema sa začećem imaju i visok nivo hormona stresa u krvi. Saznanja podupiru ideju da bi parovi trebali pokušati da ostanu smireni koliko mogu ako pokušavaju dobiti bebu. 

Mnogi parovi žele znati kako mogu povećati šanse za začećem, a ovo im je najbolji savjet", rekla je dr. Pyper.

Naučnicima još uvijek nije jasno kako hormon stresa utječe na plodnost, mada se sumnja da utiče na protok krvi u jajnicima, koji onda utječe na prenos jajašca ili sperme.

"Važno je da se žene opuste kada pokušavaju dobiti bebu, ali je lakše to reći nego učiniti,moj savjet parovima je da od pokušaja začeća ne prave zadatak, to bi onda mogao biti samo dodatni stres"napominje ova doktorica.

tags:neplodnost i stres,protok krvi u jajnicima, začeća,dobiti bebu,problem sa začećem,

No comments:

Post a Comment