Popularni postovi

Vijesti naučnika udruge o plodnosti muškarca

Nekoliko činjenica o plodnosti muškarca:

Plodnost muškaraca počinje opadati oko 40. godine života i brže se smanjuje kod onih koji puše, piju, drogiraju se ili su pretili.

Nedavnim istraživanjem utvrđeno je kako samo dva posto Australaca misli da su godine važne za začeće. No, životna dob i životni stil utječu na kvalitetu sperme i na šanse za roditeljstvo, pokazala je studija.

Anne Clark iz australske Udruge za plodnost kaže kako se plodnost muškaraca uobičajeno utvrđivala prema broju spermija, no liječnici su došli do zaključka da je značajan čimbenik i oštećenje DNK sperme.

Ako je 20 posto sperme "fragmentirano" šanse za začeće su značajno manje. S oštećenjem DNK povezane su životne navike kao što su konzumacija alkohola, pušenje i prekomjerna tjelesna težina.

Po riječima Clark, promjena životnog stila može povećati kvalitetu sperme i šanse za začeće, no najbolje bi bilo ne odgađati odluku o roditeljstvu.

"Najbolje bi bilo da parovi razmotre mogućnost začeća ranije, kada im je plodnost na optimalnoj razini", rekla je Clark. itd.

tags:plodnost muškarca,zašto je muškarac neplodan,smanjuje se plodnost,kako da opet imam zdrave spermije

No comments:

Post a Comment