Popularni postovi

"0" krvna grupa s najvećim rizikom od neplodnostiGotovo polovica populacije – 44 posto – ima krvnu grupu 0. Ostalih 42 posto ima tip A, a samo 14 posto AB. Međutim, velik broj žena ni ne zna svoju krvnu grupu. A za plodnost je ona vrlo bitna. 
istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale i Albert Einstein College of Medicine u New Yorku pokazuje da žene s krvnom grupom 0 imaju niže rezerve jajašaca nego žene neke druge krvne grupe. Rezerve zdravih jajašaca s godinama se smanjuju – novorođena djevojčica ih im i do dva milijuna, u pubertetu oko 400.000, a kad prijeđe 40 godina tek nekoliko stotina. 

U istraživanje su bile uključene 563 žene mlađe od 45 koje su se liječile od neplodnosti. Uspoređivali su njihove razine hormona koji stimulira folikule FSH. Ukoliko je razina FSH veća od 10, žena će imati problema sa začećem. A one s krvnom grupom 0 imaju dvostruko veće šanse da im razina FSH bude iznad 10. Žene kojima je razina FSH viša od 20 smatraju se neplodnima. 

Veza između krvne grupe i određenih zdravstvenih tegoba već je poznata stvar. Primjerice, ljudi s krvnim grupama A i AB imaju veće šanse dobiti srčani ili moždani udar, dok oni s tipom 0 veći rizik od artritisa i određenih infekcija želuca. 


Tags:žene s krvnom grupom 0,krvne grupe,s krvnim grupama A i AB ,rezerve  jajašca,neplodnosti

No comments:

Post a Comment