Popularni postovi

EndometriozaSluznicu maternice nazivamo endometrijem. Kada se tkivo endometrija nalazi na mjestima van maternice, nazivamo ga endometriozom.
 U normalnim okolnostima, većina sluznice maternice se oljušti za vrijeme menstrualnog krvarenja.
 Preostalo tkivo se ponovo razvija, raste i ljušti na kraju menstrualnog ciklusa. Ovaj proces se ponavlja iz mjeseca u mjesec, osim ako ne dođe do trudnoće ili do nastupanja menopauze.
 No, kod 15% žena, tkivo endometrija može se naći i izvan maternice, u trbušnoj šupljini (najčešće u zdjelici), ponekad i na mjestima kao što su pluća, zglobovi pa čak i u mozgu.

Na ginekološkom pregledu često može naići na sljedeće:

* osjetljivost u trbušnoj šupljini i zdjelici prilikom manualnog pregleda
* ciste na jajnicima čiji je sadržaj ustajala krv (tzv. endometriomi), koje često nazivaju i «čokoladne ciste»
* endometriotičke lezije koje se pojavljuju u obliku plavkastih lezija koje srastaju jedna za drugu

Modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom.Najčešći simptomi su bol, neplodnost i poteškoće menstrualnog krvarenja.Kod uznapredovale bolesti, često su prisutni ožiljci i priraslice u trbušnoj šupljini koje zatvaraju jajovode, te na taj način onemogućuju susret spermija i jajašca. 
Priraslice mogu prekriti cijeli jajnik kao plastična vrećica te onemogućiti jajašcu da se oslobodi iz jajnika za vrijeme ovulacije. Priraslice se također mogu pričvrstiti za potpuno prohodan jajovod, tako da ne može doseći oslobođeno jajašce.

Veliki endometriomi mogu pritisnuti zdravo tkivo jajnika, te jajnik ne može proizvesti dovoljan broj zdravih jajnih stanica. 
Prilikom opsežnih operativnih zahvata može se dogoditi da se za vrijeme operacije slučajno odstrani ili ošteti zdravo tkivo jajnika, a može doći i do malih, ali značajnih oštećenja krvotoka jajnika, što na kraju rezultira proizvodnjom nedovoljno kvalitetnih jajnih stanica.

Kod uznapredovale endometrioze indicirana je primjena IVF postupka. Pokazalo se da kirurške i medicinske intervencije kod težih oblika endometrioze povećavaju vjerojatnost uspjeha IVF postupka, ali da iste intervcencije nisu opravdane kod blažih oblika endometrioze. Dokazano je također, da žene koje imaju bilo koji oblik endometrioze teže dolaze do trudnoćeu usporedbi s kontrolnom grupom žena iste dobi, koje nemaju endometriozu.

Endometrioza čak i u lakšim slučajevima uzrokuje upalnu reakciju. Zbog upalne reakcije, aktivira se imunološki sustav zbog kojeg do dolazi nepovoljnog imunološkog odgovora na endometriju, koji može onemogućiti implantaciju embrija, a može biti i uzrokom propadanja embrija u maternici. IVF postupak se također preporučuje ženama s blažim oblikom endometrioze, ako su prisutne imunološke poteškoće zbog kojih teško dolazi do začeća.
Endometrioza se liječi ili kirurškim putem ili lijekovima.Ženama koje imaju velike endometriome i opsežne priraslice preporučuje se primjena IVF postupka, kao mogućnost ostvarivanja željene trudnoće, posebice ženama preko 35. godine.

I na kraju za sve stadije endometrioze vrijedi pravilo da treba ustvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma, koji smetaju začeću i ukoliko se ustvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.
Mislimo da je sve stručno i detaljno   objašnjeno iako uvijek može nešto da se doda neki detalj,ako neko zna još o ovom problemu kod žena neka komentariše,svaka pomoć i dobar savjet su dobro došli.

tags:endometrioza,uzrokuje upalnu reakciju,Veliki endometriomi ,tkivo jajnika

1 comment:

Anonymous said...

odlično i sažeto opisano

Post a Comment