Popularni postovi

Neplodnost kod muškaraca

O muškarcima ima toga dosta,kao i o ženama.Ovdje je dio onoga što muškarci ne bi trebali da rade,kada imaju problema sa neplodnošću.A tu su i dokazi nekih istraživanja.
Muškarci koje žele djecu ne trebaju boraviti u vrućim kupkama
Plodnost muškarca drastično opada sa čestim korištenjem vrućih kupki, ali se može ponovno podići ako muškarci prestanu sa tom navikom, pokazalo je novo istraživanje.

Vođa istraživanja, dr. Paul J.Turek, rekao je da postoji predanje o tome da su vruće kupke loše za plodnost, ali da postoji veoma malo stručne literature o toj temi i da mnogi parovi o tome ništa ne znaju, te je odlučio sa svojim kolegama sam izvršiti istraživanje.
Dr. Turek i kolege pronašli su 11 neplodnih muškaraca, prosječne starosti od 36 godina, koji su redovno koristili vruće kupke ili tople džakuzije najmanje 30 minuta sedmično. Istraživači su analizirali kvalitet sperme tih muškaraca prije i nakon što su prestakli koristiti vruće kupke tokom 3 mjeseca i više.
Nakon 3 do 6 mjeseci, pet muškaraca imalo je prosječno povećanje ukupnog broja pokretnih spermatozoida za 491 procenat.
Pet od šest muškaraca kod kojih nije došlo do povećanja broja ili kvalitete spermatozoida su dugogodišnji hronični pušači, dok su trojica muškaraca kod kojih je došlo do poboljšanja bili samo povremeni pušači.
"Poruka za muškarce koji pokušavaju dobiti dijete”, zaključio je Turek, “jeste da dobro pripaze na sebe i na svoje tijelo, pošto je proizvodnja sperme usko povezana sa sveukupnim zdravljem muškarca. A to u potpunosti ima smisla, pogotovo ako se uzme u obzir da normalan zdrav muškarac proizvede 1200 spermatozoida sa svakim otkucajem srca. To je jedna veoma brza mašina koja treba potporu zdravog tijela.” 
O ovoj temi možete više pročitati na Beta forumu.

tags:neplodnost u maškaraca,muškarci i neplodnost,spermatozoidi

No comments:

Post a Comment